Hvorfor søvn er så vigtigt
Blog

Hvorfor søvn er så vigtigt

Der er ingen tvivl om, at søvn er livsnødvendigt for os mennesker. Uden søvn kan vi simpelthen ikke fungere og lære nye ting. Søvn er ikke noget, vi kan undvære, det er heller ikke noget, vi kan spare på, det er snarere tværtimod noget, som er rigtig vigtigt, at vi husker at prioritere.

Søvn giver overskud på kontoen

Vi mennesker har brug for søvn. De kloge siger, at voksne mennesker skal sove mellem 7-8 timer hver nat for at undgå at være i søvnunderskud, og så skal vi helst sørge for at få en god nattesøvn, og det gøres bedst i en god seng.

Stort set alle mennesker har på et eller andet tidspunkt i deres liv prøvet at være i søvnunderskud. Søvnunderskud er som sådan ikke farligt i korte perioder, men går det hen over bliver et længerevarende problem, så kan det få store konsekvenser for ens mentale sundhed og velvære. Det er enormt vigtigt, at vi får nok søvn, fordi at søvnen har en helbredende, forebyggende og genopbyggende funktion på rigtig mange områder. Søvnen har især stor betydning for vores immunforsvar og indlæringsevne. Sørg derfor for at sove nok og kun på madrasser der passer til dig.

Søvn giver os energi, motivation og overskud og det er alt sammen noget, vi har brug for, for at kunne fungere i vores dagligdag. De fleste tager søvn som en selvfølge, og det er måske først, når man har erfaret, hvad et længerevarende søvnunderskud kan gøre ved en, at man begynder at prioritere at få nok søvn. Der kan være mange grunde til, at man er i søvnunderskud, men søvnen bør aldrig være noget, der bliver nedprioriteret til fordel for noget andet.

Søvnens gavnlige effekter

Der kan ikke være megen tvivl om, hvad de negative konsekvenser ved søvnmangel er, men hvad gør søvnen egentlig godt for, når vi husker at få nok af den? Søvnen har som sagt både helbredende, forebyggende og genopbyggende funktioner i kroppen. Det er, når vi får nok søvn, at vi er i stand til at lagre informationer i hukommelse, og det er, når vi får nok søvn, at vi er i stand til at holde humøret oppe. Derudover har søvnen også vigtige fysiologiske funktioner, såsom at genopbygge kroppens væv og holde blodkarrene i form.

Uanset om man er ung eller gammel, så er det rigtigt vigtigt, at man i stand til at huske og lagre informationer. Med en god nattesøvn er man samtidig sikret en langt bedre indlæringsevne, fordi man er mere rustet til at modtage og opbevare informationer. Søvnmangel kan forringe ens indlæringsevne en hel del og gøre det svært at lære nye ting. Derfor er det vigtigt, at man hver nat får en god nattesøvn i en god seng, så man er i stand til at koncentrere sig og lære nye ting næste dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.