Sådan bliver du bedst informeret om lån
Business

Sådan bliver du bedst informeret om lån

Overvejer du at optage et lån, og er du ikke en erfaren låntager? Så er det vigtigt, at du sætter dig ind i de mest grundlæggende ting og begreber, der vedrører lån. På den måde kan du nemlig sikre dig, at du får det lån, der passer bedst til lige netop dine behov og din økonomi.

Lån kan være svært at finde rundt i

Det er mildest talt ikke nemt at finde rundt i, hvilke muligheder der findes på lånemarkedet i dag. Der findes nærmest flere låntyper end der findes ord, og samtidigt er der også en række begreber, som man nemt kan rode rundt i.

Hvis du har brug for hurtigt at danne dig et overblik over de forskellige informationer, så find låneinformationer her.

De forskellige lånetyper

Der findes alt lige fra lån med sikkerhed til lån uden sikkerhed og en masse forskellige ting derimellem.

Et lån med sikkerhed er et lån, hvor du som låntager stiller noget af værdi som sikkerhed overfor långiveren. Et eksempel på dette kan være et boliglån, hvor du stiller boligen som sikkerhed overfor din bank. På den måde kan banken næsten være 100 % sikker på at få sine penge tilbage, da de i sidste ende har retten til at sætte huset til tvangsauktion, hvis du ikke overholder lånets betingelser.

Derimod kan en långiver ikke på samme måde være sikker på at få sine penge tilbage, hvis der er tale om et lån uden sikkerhed. Her har långiveren nemlig ikke fået stillet noget direkte værdi som sikkerhed for tilbagebetalingen af lånet. Derfor kan långiveren i princippet stå i en situation, hvor de ikke har mulighed for at få pengene tilbage. Det vil selvfølgelig medføre konsekvenser for låntageren, såsom registrering i RKI.

Begreber der knytter sig til lån

Udover de forskellige låntyper findes der også en række begreber, der er vigtige at stifte bekendtskab med. Det drejer sig både om begreber såsom løbetid, afdragsfrihed og selvfølgelig de årlige omkostninger i procent (ÅOP).

Løbetiden, som også kaldes for afbetalingsperioden, er den tid, der går, før du som låntager har betalt hele lånet inklusive renter tilbage. Derfor vil en relativt lang løbetid betyde, at du kun skal betale et lille beløb hver måned, hvorimod en relativt kort løbetid vil betyde, at du skal betale et relativt stort beløb hver måned. Ofte har du som låntager mulighed for stort set selv at vælge, hvor lang en løbetid du ønsker.

Afdragsfrihed er betegnelsen for et lån, hvor du i en periode kun betaler lånets renter og altså ikke decideret afdrager på lånet. Det kan fx være et boliglån, hvor du kan vælge afdragsfrihed i de første 10 år af lånets løbetid.

De årlige omkostninger i procent er et mål for, hvor dyrt et lån er. Det betyder altså kort fortalt, at du skal lede efter et lån med en så lav ÅOP som muligt. Så simpelt kan det gøres!

Sådan bliver du bedst informeret om lån
Sådan bliver du bedst informeret om lån

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.