Bliv klogere på grøn ejerafgift med et ‘bilkursus’
Blog

Bliv klogere på grøn ejerafgift med et ‘bilkursus’

Hvis du er bilejer og din bil er indregistreret efter den 1. juli 1997, skal du betale grøn ejerafgift hvert halve år. Den grønne ejerafgift kaldes også for “brændstofforbrugsafgift”, og med dette navn, kan det tydes, at afgiften beregnes ud fra ens benzin- eller diesel forbrug.

Forstå den grønne ejerafgift

Hvor meget du skal betale i grøn ejerafgift afhænger af, hvor langt din bil kører på literen. Det er sammensat sådan, at jo større et brændstofforbrug du har, jo mere skal du betale – og omvendt, jo lavere et brændstofforbrug du har, jo mindre skal du betale i afgift. Bliv klogere på grøn ejerafgift og se hvor meget ejerafgift du skal betale, ved at undersøge, hvor langt din bil kører på literen.

Dette kan du se i din registreringsattest eller finde ud af online.

Er grøn ejerafgift det samme som vægtafgift?

Nej. Vægtafgift handler om, at betale ud fra bilens vægt. Jo tungere en bil, jo større vægtafgift. De to afgifter bliver ofte forvekslet, da man fra 1910 og op til 1997 brugte vægtafgift og ikke grøn afgift, så for nogle sker forvekslingen grundet vane.

Om du betaler det ene eller det andet afgøres af, hvornår din bil er indregistreret – er det før den 1. juli 1997, så betaler du vægtafgift og er den indregistreret efter, så betaler du grøn afgift.

Forskel på benzin- og dieselbiler

Der er forskel på, hvor meget man betaler i grøn ejerafgift alt efter om man er ejer af en benzin- eller dieselbil. Hvis du er ejer af en dieselbil, så betaler du en højere afgift end hvis du har en benzinbil.

Dette skyldes en udligning, da afgiften på dieselolie er billigere end olie til benzinbiler. Det betyder også, at hvis den grønne afgift for benzinbiler stiger, vil den gøre det samme for dieselbiler.

Hvad med elbiler og invalidebiler?

I 2016 besluttede Folketinget at elbiler, der tidligere har været fritaget for at betale grøn ejerafgift, nu også skal betale afgiften. Med en elbil tager man højde for, hvor højt elforbruget er, når afgiften skal beregnes for denne type bil.

Derudover er det bestemt, at personer med varigt nedsat funktionsevne kan fritages for denne afgift – dog betales der stadig et udligningsbeløb, hvis der er tale om en dieselbil.

Bliv bil-klog med et online kursus!

Regler, afgifter og indregistrering er en del af det, der følger med når man bliver bilejer. Der er nemlig en masse ting, som man skal sætte sig godt og grundigt ind i, når man får sig en bil.

Alle disse ting kan du lære meget mere om med et online kursus. På et sådant kursus kan du lære en masse mere om den grønne ejerafgift og hvad den betyder for dig!

Bliv klogere på grøn ejerafgift med et ‘bilkursus’
Bliv klogere på grøn ejerafgift med et ‘bilkursus’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.